Екатерина Захариева: Шенген в момента не съществува, но България продължава да се стреми към него
Шенген в момента не съществува, заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя посочи, че в момента има държави, които затварят граници в стремежа си да спрат заразата от Ковид-19.По думите ѝ в момента Шенген не е тема в Европейския съюз. Тя обаче увери, че влизането на България […]

Шенген в момента не съществува, заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя посочи, че в момента има държави, които затварят граници в стремежа си да спрат заразата от Ковид-19.

По думите ѝ в момента Шенген не е тема в Европейския съюз. Тя обаче увери, че влизането на България в Шенгенското пространство остава приоритет.

Захариева обясни как ще гласуват българите в чужбина. Още чакаме разрешение от Германия, Франция и Гърция, посочи тя. В Германия процедурата е по-бавна, защото страната е федерация и трябва да има зелена светлина от всички провинции. Предвидено е да има 40 секции в 35 града.

Във Великобритания разрешението е факт и там сънародниците ни ще гласуват в 35 секции, каквото е ограничението за страна извън ЕС.

Вицепремиерът призовава българите в чужбина да участват в секционните комисии. В противен случай ще трябва да се командироват хора от България. Във Великобритания обаче има задължителна десетдневна карантина в хотел, като през това време трябва да се направят три писиар теста. Тези средства са предвидени в бюджета за изборите, подчертава Захариева.

Българите зад граница ще могат да подават заявления за смяна на личните документи за самоличност по електронен път. Но личните документи за самоличност в този случай трябва да се получат лично, защото има изискване и да се върне старият документ.

Иска ми се да се върнем в границите на нормалността в отношенията ни със Северна Македония и правим всичко възможно за това. Ще дарим ваксини на Северна Македония в най-скоро време, чакат се доставки от трите одобрени от Европейския съюз производители. Не сме се отметнали. България ще предостави ваксини, когато има достатъчно количество и за българските граждани, подчерта министърът на външните работи.

Смятам, че ако намалим емоцията, престанем да подаваме противоречиви сигнали през медиите, има начин да намерим съгласие. Обречени сме, длъжни сме да го направим, каза още Захариева.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук