Вълчев прие символично ключа от къщата в село Задунаевка в Украйна, където е живял Ботев
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев прие символично ключа от къщата в село Задунаевка в Украйна, където е живял и работил Христо Ботев през 1866 и 1867 г. Предаде му го бившият генерален консул на България в Одеса Димитър Тучков, който купи и дари имота на българската държава.На срещата Министерството на образованието и науката министър […]

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев прие символично ключа от къщата в село Задунаевка в Украйна, където е живял и работил Христо Ботев през 1866 и 1867 г. Предаде му го бившият генерален консул на България в Одеса Димитър Тучков, който купи и дари имота на българската държава.

На срещата Министерството на образованието и науката министър Вълчев изрази огромната си благодарност за родолюбивото му дело, съобщи пресцентърът на МОН.

Тучков не само купува къщата, а заедно с Димитър Йоргачов - бесарабски българин и бизнесмен от Одеса, я ремонтира, преди да я дари.

"Къщата потъваше. Направихме железобетонни пояси от кота нула и на първия етаж. За сто години е направена", е разказал Тучков на министър Вълчев и му е показал снимки от имота преди и след ремонта.

Едноетажната каменна къща с плевня и изба към нея ще бъде превърната в образователен център "Христо Ботев", който ще популяризира делото на гениалния поет и революционер сред бесарабските българи. Там ще се организират посещения и тематични събития за децата и учениците от българските неделни училища, за които финансиране ще осигурява всяка година Министерството на образованието и науката. В къщата-музей те ще могат да видят книги и документи за живота, делото и творчеството на Ботев, библиотека с българска литература, музикални видеозаписи на фолклорна музика, танци, пиеси.

Част от образователния център ще бъдат също зали с експонати на творчеството на Ботев към Музея по литература в Одеса.

През учебната 2019/2020 година МОН е осигурило 950 хиляди лева за функционирането на 42-те българските неделни училища в Одеска област, в които учат близо 5000 деца и ученици. Всички те развиват дейности, свързани с усвояването на българския език, с изучаването на българската история и география, със съхраняването на националното самосъзнание, идентичност, традиции, фолклор и култура.

Общият брой на неделните училища в Украйна е 70. През 2020/2021 година страната ни осигури финансово подпомагане за българската общност в размер на 1,46 милиона лева, информират от МОН.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук