Тревога! Откриха нов вариант на коронавируса, който може да обезсмисли ваксините
Група учени от университета в Единбург са секвенирали нов вариант на коронавируса с наименованието B.1.525, който съдържа някои от най-тревожните мутации, част от които са способни да противодействат на антителата, информират световните агенции, цитирани от Новини.бг. В новооткрития вариант са били установени две мутации на S-протеина, чрез който вирусът на практика инфектира човешката клетка. Двете […]

Група учени от университета в Единбург са секвенирали нов вариант на коронавируса с наименованието B.1.525, който съдържа някои от най-тревожните мутации, част от които са способни да противодействат на антителата, информират световните агенции, цитирани от Новини.бг.

В новооткрития вариант са били установени две мутации на S-протеина, чрез който вирусът на практика инфектира човешката клетка. Двете нови мутации са наречени Nelly (N501Y) и Erik (E484K).

И докато първата мутация ускорява предаването на вируса, то втората намалява броя на произведените антитела, включително и на тези, получени от ваксините, като по този начин понижава и техния ефект.

Учените предупреждават в доклада си, че въпросният вариант вече е засечен в десетки страни, сред които Великобритания, Канада, Испания, САЩ, Франция, Белгия и др.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук