Османи: Новият план за действие няма да обхваща спорните въпроси в отношенията между София и Скопие
Новият план за действие, който предстои да бъде финализиран и има за цел да подпомогне сътрудничеството между Република Северна Македония и България, не съдържа въпросите, които разгорещяват страстите и в двете страни и усложниха междудържавните отношения. Това заяви министърът на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи, цитиран от телевизионния „Канал 5“.„Смятахме, че трябва да […]

Новият план за действие, който предстои да бъде финализиран и има за цел да подпомогне сътрудничеството между Република Северна Македония и България, не съдържа въпросите, които разгорещяват страстите и в двете страни и усложниха междудържавните отношения. Това заяви министърът на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи, цитиран от телевизионния „Канал 5“.

„Смятахме, че трябва да променим подхода по отношение на този продължаващ диалог“, отбеляза първият дипломат на Скопие, като поясни обаче, че все още не са договорени дати за среща с българския й колега Захариева и за първата от две години междуправителствена конференция.

Планът за действие всъщност е план за действие за междуведомствено сътрудничество, в който са включени идеите на македонската и българската страна и трябва да бъдат приети на междуправителствената конференция.

Междувременно във вторник Република Северна Македония и германската провинция Северен Рейн-Вестфалия обогатиха правната рамка за засилване на икономическото и научното сътрудничество, както и за сътрудничество в областта на европейската интеграция.

На церемонията в македонското министерство на външните работи и в присъствието на посланик Анке Холщайн, външният министър Буяр Османи и германският министър по федералните, европейските и международните въпроси Стефан Холтоф Фертнер подписаха съвместна декларация за намерение за сътрудничество между правителствата на РС Македония и Северен Рейн-Вестфалия.

Източник: Фокус

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук