Проф. Момеков: Рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 е нисък
„На този етап рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 остава нисък“, заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков пред „Тази сутрин“ по бТВ. По думите му предимството, че сме в Европейския съюз е огромно, защото имаме ранен достъп до ваксините. „Недостатък е, че ЕС е един огромен конгломерат от […]

„На този етап рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 остава нисък“, заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков пред „Тази сутрин“ по бТВ.

По думите му предимството, че сме в Европейския съюз е огромно, защото имаме ранен достъп до ваксините. „Недостатък е, че ЕС е един огромен конгломерат от държави и няма как скоростта на ваксиниране да е такава като в Израел, например – към днешна дата там са ваксинирани 15% от населението“, коментира Момеков.

Той е категоричен, че дори след старта на масовата ваксинация ще трябва да живеем с маски и спазване на дистанция за по-дълъг период от време.

По повод идеята във Великобритания да забави слагането на втората доза от ваксината на Pfizer и Biontech, за да се обхване по-голям дял от населението, Момеков коментира, че това не е добра идея.

Той е категоричен, че след като ваксината е тествана с две дози, значи трябва да се поставят и двете, както е разписано от страна на компанията производител.

„Безпрецедентен ще бъде опитът на човечеството да се опита да постави няколко милиарда ваксини за кратък период от време, това е зловещо логистично мероприятие“, каза проф. Момеков.

Той допълва, че на този етап се счита, че новият щам на коронавируса ще се повлияе от ваксините.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук