САЩ разположиха ударни дронове и персонал в румънска военна база
Отряд от безпилотни самолети MQ-9 Reaper и приблизително 90 американски военнослужещи са разположени през следващите няколко месеца в авиобаза 71 генерал Еманоил Йонеску в Кампия Турзий (окръг Клуж в северозападната част на страната). Това съобщи в понеделник румънското министерство на националната отбрана, без да уточнява броя на дроновете, предават ТАСС и Агенция "Фокус". „Американските военни […]

Отряд от безпилотни самолети MQ-9 Reaper и приблизително 90 американски военнослужещи са разположени през следващите няколко месеца в авиобаза 71 генерал Еманоил Йонеску в Кампия Турзий (окръг Клуж в северозападната част на страната). Това съобщи в понеделник румънското министерство на националната отбрана, без да уточнява броя на дроновете, предават ТАСС и Агенция "Фокус".

„Американските военни ще извършват мисии за събиране на информация, наблюдение и въздушно разузнаване в подкрепа на операциите на НАТО“, заявиха от румънската армия. А ВВС на Румъния чрез авиобаза 71 "Генерал Еманоил Йонеску", ще осигурят необходимата техническа, оперативна и логистична подкрепа за тези задачи през целия период на разполагането им в Румъния“.

„Присъствието на американски съюзници на територията на страната дава възможност за развитие, тестване и оценка на бойната ефективност, а съвместните дейности са ключов елемент за повишаване нивото на взаимодействие между двете страни“, се подчертава в съобщението.

Американски военни пилоти са редовно разположени в авиобаза 71. Както напомня уебсайтът hotnews.ro, САЩ възнамеряват да инвестират повече от 130 милиона долара в нейната модернизация. Това е най-голямата американска военна инвестиция в Европа през 2021 година. Базата Кампия Турзий ще служи като транзитен център за операции на американските военновъздушни сили в Югоизточна Европа.

MQ-9 Reaper се произведежда от General Atomics Aeronautical Systems. Теглото му е 2,22 тона, обхватът на полета е 1850 км, максималната височина е 15 240 м, а максималната скорост е 370 км/ч. Дронът, оборудван с витло с четири лопатки, е проектиран въз основа на добре познатия модел MQ-1 Predator и може да носи до 8 ракети.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук