Ангела Меркел свиква кризисно съвещание за ваксинацията
Кризисната среща на представители на германските власти ще се състои в сряда в Берлин. Както съобщава вестник Bild, германският канцлер Ангела Меркел реагира по този начин на критиките на своя съпартиец и здравен министър Йенс Шпан за темповете на ваксинация във Федерална република Германия, предават TACC и Агенция "Фокус". Очаква се на срещата да се […]

Кризисната среща на представители на германските власти ще се състои в сряда в Берлин. Както съобщава вестник Bild, германският канцлер Ангела Меркел реагира по този начин на критиките на своя съпартиец и здравен министър Йенс Шпан за темповете на ваксинация във Федерална република Германия, предават TACC и Агенция "Фокус".

Очаква се на срещата да се обсъдят начини за увеличаване на производството на ваксини, за това офисът на федералния канцлер иска да създаде специална работна група. В допълнение към Шпан, в него ще влизат министърът на икономиката Петер Алтмайер, заместник-канцлерът и министър на финансите Олаф Шолц и началникът на кабинета на канцлера Хелге Браун.

Германското правителство е изправено пред критики от страна на медиите и редица политици поради ниския, според тях, процент на ваксинация. Сега в Германия по-малко от 0,5% от населението е ваксинирано. Говорителят на социалдемократите Шолц даде на Шпан, който е член на Християндемократическия съюз, дълъг списък с въпроси относно причините за грешките при поръчките на ваксините срещу Covid-19.

Медиите интерпретираха това като разделение в правителството и началото на предизборната надпревара в Германия в навечерието на парламентарните избори, насрочени за есента.

Преди това Шпан заяви, че до лятото всички жители на Германия ще получат предложение да се запишат за ваксинации.

В края на декември ваксинацията срещу коронавирус официално започна в целия ЕС. До края на 2020 г. Германия е получила над 1,3 милиона дози от ваксината, разработена от консорциума BioNTech и Pfizer, в началото на 2021 г. са планирани доставки на още 4 млн. Германия, чието население е около 83 милиона, също иска да получи десетки милиони дози от други компании в бъдеще - като Moderna, AstraZeneca, CureVac и Johnson & Johnson.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук