Макрон свиква съвещание във връзка със слабото темпо на ваксинациите във Франция
Френският президент Еманюел Макрон свиква днес съвещание, на което ще се обсъжда кампанията по ваксинирането на населението срещу коронавируса, която според много епидемиолози върви твърде мудно и е обект на сериозни критики, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес. Според представител от администрацията на Елисейския дворец в срещата ще участват премиерът Жан Кастекс и шефовете на министерствата, […]

Френският президент Еманюел Макрон свиква днес съвещание, на което ще се обсъжда кампанията по ваксинирането на населението срещу коронавируса, която според много епидемиолози върви твърде мудно и е обект на сериозни критики, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Според представител от администрацията на Елисейския дворец в срещата ще участват премиерът Жан Кастекс и шефовете на министерствата, занимаващи се пряко с въпросите на пандемията.

Във Франция, с население от 67 милиона души, за първите 6 дни от началото на кампанията са ваксинирани едва 516 човека, докато в Германия те вече са повече от 200 000, в Италия - над 100 000, а в САЩ и Китай - милиони.

Сред причините за това бавно темпо се сочат административни неуредици и недостиг на персонал заради повсеместните отпуски и ваканции в края на годината, но се изтъква и обърканата политика на правителството в търсене на някакъв консенсус сред хората с цел да се преодолее скептицизмът сред голяма част от френското общество. Днес лекари и политици от опозицията призоваха да се осигури по-бърз достъп до ваксините.

"Положението е скандално, - каза Жан Ротнер - шеф на администрацията на френския източен регион Гранд-Ест, където броят на заразените бързо расте и някои болници са вече препълнени. - Да се добереш до ваксина е по-сложно, отколкото да си купиш кола."


Първоначалните планове предвиждаха на първия етап да се ваксинират хората над 65-годишна възраст.

В събота обаче здравният министър Оливие Веран каза, че с оглед на създалата се ситуация дава разрешение незабавно да се пристъпи към ваксиниране на лекарите и сестрите от частните медицински практики на възраст над 50 години. От следващата седмица те вече ще могат да направят това в стотици специализирани центрове из цялата страна.

В събота вестник "Журнал дьо диманш" съобщи, като се позова на свои източници, че Макрон е изразил пред най-близкото си обкръжение недоволство от темповете на кампанията по ваксинирането и е наредил "положението да се промени бързо и кардинално".

По последни данни на здравното министерство броят на починалите от КОВИД-19 във Франция вече е надхвърлил 65 000, а заразените с новия коронавирус от началото на пандемията са 2 655 728.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук