В Пекин е в ход масова ваксинация срещу новия коронавирус преди китайската Нова година
Хиляди жители на Пекин се редят на опашка в силен студ да се ваксинират срещу Ковид-19 преди големите пътувания за празненствата по случай китайската Нова година, като властите се опитват да избегнат нова епидемична вълна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Само в столицата над 73 000 са получили първата доза на ваксината между петък и […]

Хиляди жители на Пекин се редят на опашка в силен студ да се ваксинират срещу Ковид-19 преди големите пътувания за празненствата по случай китайската Нова година, като властите се опитват да избегнат нова епидемична вълна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 
Само в столицата над 73 000 са получили първата доза на ваксината между петък и неделя, съобщиха медиите, като уточниха, че сред първите ваксинирани са общински служители и шофьори на автобуси.


В четвъртък здравните власти съобщиха, че са разрешили "под условие" масовото използване на китайската ваксина на "Синофарм", която според производителя е със 79 процента ефикасност.

Кандидатите за ваксиниране в Пекин се събират в голям парк в източната част на града и там попълват електронен формуляр в смартфоните си, в който удостоверяват, че нямат противопоказания за ваксината.
След това те се качват на автобус, който ги закарва във ваксинационен център в друга част на парка. Някои от тях носят по две хирургически маски на лицето си.

Без да чака официалното разрешение на здравните власти, Китай още през лятото започна масово да ваксинира милиони хора, по-специално здравни работници, заминаващи в чужбина студенти и дипломати.
Миналата седмица властите съобщиха, че са поставени 4,5 милиона дози ваксина. Страната предвижда да ускори ваксинирането с наближаването на китайската Нова година, която тази година се пада на 12 февруари.


На тези празненства обикновено се наблюдава най-масовото преселение в света, защото милиони работници напускат големите градове и се прибират при семействата си.
Железопътният транспорт планира да извърши 407 милиона превози в периода на новогодишните отпуски между 28 януари и 8 март. За да се избегне претоварване, ще бъдат пуснати в движение допълнителни влакове, а някои университети вече затвориха, за да позволят на студентите си да се приберат у дома по-рано. По този начин някои от тях ще имат над два месеца ваканция.

Китай до голяма степен е изкоренил епидемията от новия коронавирус на своя територия, но днес все пак съобщи за 33 новозаразени за последните 24 часа - най-високият такъв показател от близо два месеца.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук