Британски съд решава днес за екстрадирането на Асандж
Днес британски съд ще се произнесе по американското искане за екстрадиране на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, съобщи БНТ. Вашингтон го обвинява в шпионаж и разкриване на военни и дипломатически тайни преди десетилетие. Според защитата Асандж рискува 30-40 години затвор, според прокуратурата - до 63 месеца. Възможностите за обжалване отдалечават окончателната развръзка.Сагата започна през 2010 […]

Днес британски съд ще се произнесе по американското искане за екстрадиране на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, съобщи БНТ.

Вашингтон го обвинява в шпионаж и разкриване на военни и дипломатически тайни преди десетилетие. Според защитата Асандж рискува 30-40 години затвор, според прокуратурата - до 63 месеца.

Възможностите за обжалване отдалечават окончателната развръзка.

Сагата започна през 2010 г. след като Швеция повдигна обвинения срещу Асандж за изнасилване и поиска екстрадицията му от Великобритания. Той се укри в посолството на Еквадор, където прекара седем години.

През април 2019-та Асандж попадна в ръцете на британското правосъдие и беше затворен за нарушаване условията по гаранцията, въпреки че шведските обвинения отпаднаха.
Защитата на Асандж твърди, че американските обвинения са политически мотивирани и посочва рискове за психическото му здраве.

Източник БНТ

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук