Александър Новак: Санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“ са крещящ протекционизъм
Американските санкции срещу газопровода "Северен поток 2" са "крещящ протекционизъм", насочен към напредване на втечнения природен газ на САЩ към европейския пазар, но страните от ЕС разбират това и подкрепят проекта, и благодарение на това той ще бъде завършен. Това заяви в понеделник руският вицепремиер Александър Новак за телевизия RBC, цитиран от БНР. "Разбира се, […]

Американските санкции срещу газопровода "Северен поток 2" са "крещящ протекционизъм", насочен към напредване на втечнения природен газ на САЩ към европейския пазар, но страните от ЕС разбират това и подкрепят проекта, и благодарение на това той ще бъде завършен. Това заяви в понеделник руският вицепремиер Александър Новак за телевизия RBC, цитиран от БНР.

"Разбира се, това е откровен протекционизъм. Ключовата идея защо нашите колеги от чужбина се противопоставят на "Северен поток 2" е свързана преди всичко с необходимостта от популяризиране на техния (американския) собствен продукт, на техния втечнен газ (LNG)", посочи Новак.

"Този инструмент на налагане на санкции е абсолютно неконкурентоспособен. Всички го разбират, включително страните, които се интересуват от изпълнението на проекта "Северен поток 2", европейските държави и компаниите. Те подкрепят проекта и съм сигурен, че при тази подкрепа той ще бъде осъществен", подчерта бившият енергиен министър.

Изявлението на Александър Новак е факт, след като на 1 януари в САЩ влязоха в сила текстове от бюджета за отбрана, които включват разширяване на санкциите срещу газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток".

На 3 януари пък международната сертификационна и класификационна компания Det Norske Veritas (DNV GL) съобщи за ТАСС, че прекратява всички дейности по сертифицирането на газопровода заради новите санкции на САЩ.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук