Акад. Петрунов: Ваксината ще спаси човечеството, но трябва да се научим да живеем с ограничения
Преболедувалите от COVID-19 е желателно да изчакат с ваксинацията, докато не си я направят хората, които не са се срещали с коронавируса.Това препоръча в интервю за Би Ти Ви имунологът акад. Богдан Петрунов. Той прогнозира, че на 6 януари здравните власти в Европейския съюз да одобрят и втората ваксина - на компанията "Модерна", а много […]

Преболедувалите от COVID-19 е желателно да изчакат с ваксинацията, докато не си я направят хората, които не са се срещали с коронавируса.

Това препоръча в интервю за Би Ти Ви имунологът акад. Богдан Петрунов.

Той прогнозира, че на 6 януари здравните власти в Европейския съюз да одобрят и втората ваксина - на компанията "Модерна", а много скоро след това и ваксините на "Астра Зенека", "Глаксо Смит Клайн" и други производители.

Според учения ваксината ще спаси човечеството, но трябва да се научим да живеем в повече ограничения.

Важно е ваксинирането да се случва така, както е проведено в клиничното проучване, коментира акад. Богдан Петрунов по повод решението на Великобритания да забави поставянето на втората доза, за да може да имунизира повече хора с първата.
„Не е научно обосновано, ваксините се извършват в условията на две имунизации. Това може да попречи на цялата имунизационна идея за ограничаване на коронавируса. Трябва да се изпълни по клинично проучване, да не се чака“, продължи Петрунов.

Според него не бива и при слагане на първа доза от „Пфайзер“ да се слага втора от „Модерна“, макар и да имат идентичен състав.
Той очаква втората ваксина да бъде одобрена и в ЕС скоро. Идеята е до средата на 2021 г. да се подготвят над 2 милиарда ваксини, обясни още имунологът.
Петрунов коментира и връщането на учениците в класните стаи и в детските градини, като цитира британско проучване, публикувано в „Бритиш медикал джърнъл“ през септември.
То е направено сред 12 милиона британски граждани и доказва, че децата до 11 години не са рисков фактор за пренасяне на инфекцията. Затова не е необходима повече електронна среда за учениците, смята още акад. Петрунов.
Той смята, че трябва да се научим да живеем с този вирус, но спазвайки мерките и с някои ограничения. Самият Петрунов очаква да се имунизира следващата седмица.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук