Сенатът на САЩ отхвърли ветото на Тръмп върху военния бюджет
Сенатът на Конгреса на САЩ в петък преодоля ветото на президента Доналд Тръмп, който преди това блокира проектобюджета за отбрана за финансовата 2021 година (започнала в страната на 1 октомври 2020 г.) в размер на 740 млрд. долара. Гласуването беше излъчено от американски новинарски канали, предават TACC и Агенция "Фокус". 81 членове на контролирания от републиканците […]

Сенатът на Конгреса на САЩ в петък преодоля ветото на президента Доналд Тръмп, който преди това блокира проектобюджета за отбрана за финансовата 2021 година (започнала в страната на 1 октомври 2020 г.) в размер на 740 млрд. долара. Гласуването беше излъчено от американски новинарски канали, предават TACC и Агенция "Фокус". 


81 членове на контролирания от републиканците Сенат подкрепиха бюджета, 13 сенатори се обявиха против.

Камарата на представителите на Конгреса преодоля ветото на държавния глава в понеделник. Така, въпреки противопоставянето на американския лидер, влизат в сила разпоредбите на бюджета за отбрана, което включва разширяване на санкциите срещу газопровода „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

За първи път в президентството на Тръмп и двете камари на Конгреса успяха да преодолеят неговото вето. Като държавен глава републиканецът блокира девет закона. Гласуването се проведе почти два дни преди 3 януари, когато трябва да започне работа новият Конгрес.

Както бе отбелязано на уебсайта на Сената, през цялата история на страната Конгресът е успявал да преодолее по-малко от 10% от случаи на налагане на вето от американските президенти. Това изисква подкрепата на две трети от двете камари на законодателния орган.

По-рано президентът нарече възможността за преодоляване на ветото му "срамен акт на малодушие".

За последен път Сенатът заседава на 1 януари през 2013 г. Тогава, в 01:39 ч. местно време, членовете на горната камара на американския законодателен орган приеха законопроект, целящ повишаване на данъците и намаляване на държавните разходи с цел намаляване на бюджетния дефицит и публичния дълг.

Необходим за „сдържане на Русия“

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл (републиканец от Кентъки) заяви в петък, че одобрението на проектобюджета е от решаващо значение за отбраната на страната и "възпиране на конкурентни суперсили като Китай и Русия". „(Проектобюджетът) ще затвърди нашето предимство в морето, на сушата, във въздуха, във виртуалното пространство и в космоса“, каза републиканецът.

Председателят на Комисията за въоръжените сили на Сената Джеймс Инхоф (републиканец от Оклахома) нарече настоящата ситуация доста странна. „Вече работим по бюджета за отбрана за следващата фискална 2022 г, но все още не сме одобрили бюджета за тази (година)“, подчерта сенаторът.

Американският президент на 23 декември блокира закона. Според него „документът не включва важни разпоредби за националната сигурност, съдържа точки, които обиждат нашите ветерани и военна история и противоречат на усилията на администрацията да осигури приоритета на САЩ в областта на националната сигурност и външната политика“. Той нарече проектобюджета „подарък за Китай и Русия“.

Проектът предвижда отпускане на 635,5 млрд. долара за основни нужди на Пентагона, 26,6 млрд. долара за изпълнение на програми в областта на националната сигурност чрез Министерството на енергетиката и 69 млрд. долара за операции в чужбина. През финансовата 2020 г. бюджетът е бил 738 млрд. долара, а през 2019 г. - 716 милиарда долара

Възраженията на Тръмп

Президентът разкритикува проекта за липсата на клауза за отмяна на член 230 от Закона за комуникационната етика от 1996 г., който защитава технологичните компании от правни действия за публикуване, изтриване или модериране на генерирано от потребителите съдържание.

Друга важна причина за блокирането на документа са разпоредбите за задължителното преименуване на военни съоръжения, кръстени на лидерите на Конфедеративните щати на Америка по време на Гражданската война в Америка (1861-1865), и премахване на всякакви други символи на робовладелския Юг. Тръмп също не беше доволен от точките, свързани с ограниченията за намаляване броя на американските войски в Афганистан, Република Корея и Федерална република Германия.

Санкции и въоръжение

Законопроектът включва разширяване на санкциите по газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток". Съдържа разпоредби за допълване на Европейския закон за енергийна сигурност от 2019 г. с подраздел за изясняване и разширяване на едностранните ограничения за магистрални проекти. Освен това има ограничения срещу Турция за закупуване на рускитe зенитно-ракетни системи С-400.

Текстът на законопроекта предвижда предоставянето на 250 милиона долара на Украйна (срещу 300 милиона долара година по-рано) „като част от инициативата за съдействие за сигурност, която ще отиде в подкрепа и помощ на украинските въоръжени сили“. Проектът също така споменава необходимостта от въвеждане на хиперзвукови технологии в рамките на три години. В същото време депутатите увеличават бюджета на Агенцията за противобалистични ракети със 130 милиона долара. Тези средства, както съобщава вестник Defense News, ще отидат за създаването на нова група от спътници, проследяващи хиперзвуково оръжие.

Съдържа клауза за Договора за открито небе: Пентагонът и Държавният департамент са длъжни да изготвят доклад за това как да компенсират информацията, получавана от Вашингтон, преди да се оттегли от споразумението.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук