Русия разшири черния списък с британци, на които се забранява влизане в страната
Русия разшири черния списък с британски граждани, на които се забранява влизането на територията на страната, предаде БНР. Мярката е в отговор на наложените от Великобритания ограничения на руски граждани, които според Лондон имат отношение към опита за отравяне на опозиционера Алексей Навални. Тази сутрин в руското министерство на външните работи беше извикан посланика на […]

Русия разшири черния списък с британски граждани, на които се забранява влизането на територията на страната, предаде БНР.

Мярката е в отговор на наложените от Великобритания ограничения на руски граждани, които според Лондон имат отношение към опита за отравяне на опозиционера Алексей Навални.

Тази сутрин в руското министерство на външните работи беше извикан посланика на Великобритания в Москва Дебора Бронърт, за да ѝ бъде връчена съответната нота. На посланик Бонърт е било заявено, че решението е взето в отговор на необоснованите санкции спрямо руски граждани заради непотвърдената им съпричастност към инцидента с Алексей Навални, посочват от външнополитическото ведомство.

В съобщението обаче не беше посочено кои официални представители на Лондон ще бъдат санкционирани.

Преди ден Москва предприе подобен ход и по отношение на Германия. Руското външно министерство разкри във вторник, че е добавило още германски граждани към списъка с лица, които няма да могат да влизат в страната, в отговор на "разрушителни действия", предприети както от Берлин, така и от Европейския съюз.

Министерството излезе с изявление, разкривайки, че някои служители на германското министерство на отбраната ще бъдат включени в черния списък "в съответствие с принципа на реципрочност" като отговор на "политическата кампания в Берлин" във връзка с хакерските атаки срещу Бундестаг през 2015 година, които се твърди, че са извършено от руски хакери.

Министерството също така заяви вчера, че отношенията с Берлин са се влошили до известна степен, но добави, че през 2020 г. "е бил поддържан стабилен политически диалог с Германия".

Предприетите от Москва контрамерки са факт, след като на 15 октомври Европейският съюз и Великобритания затвориха границите си за няколко високопоставени руски чиновници. Сред тях са директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, първият заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителят на Управлението на Кремъл по вътрешна политика Андрей Ярин и президентският пълномощник в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук