Зоран Заев: Не мисля, че договорът с България е грешка
Депутатът и заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски заяви, че не е съгласен с възгледите на премиера и че споразумението дава шанс на България да изнудва Скопие по пътя му към ЕС, припомня македонското електронно издание “360 степени“, цитирано от Агенция "Фокус". "Нито тогава, нито сега не съм мислил и не мисля, че подписването на Споразумението […]

Депутатът и заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски заяви, че не е съгласен с възгледите на премиера и че споразумението дава шанс на България да изнудва Скопие по пътя му към ЕС, припомня македонското електронно издание “360 степени“, цитирано от Агенция "Фокус".

"Нито тогава, нито сега не съм мислил и не мисля, че подписването на Споразумението за добросъседство с България е грешка, напротив, мисля, че е исторически акт да се постигне споразумение със съсед. "Общата история" е сериозна формулировка за изграждане на бъдеще", каза премиерът Зоран Заев, отговаряйки на парламентарните въпроси.

„Не смятам, че това е грешка, но че е изключително правилно да сключваме споразумения, които да донесат решения, които да гарантират нашия път към ЕС и чрез които да изградим приятелство. Идентичността и езикът никога не са били и никога няма да бъдат на масата за преговори. Нашето право е на самоопределение и очаквам България ясно да признае македонския народ и език без никакви резерви. Историческата комисия трябва да търси решение. Те са достатъчно образовани, експерти и вярвам, че ще намерят решения на всички предизвикателства," каза Заев.


Той посочи, че България е направила катастрофална грешка, но евентуалното анулиране на споразумението, както той каза, ще върне страната в балканската сивота без никаква перспектива и надежда.

Той повтори, че македонската идентичност и език не подлежат на преговори.

"Постигайки споразуменията, ние винаги сме се грижили за македонската идентичност и език, които са наши светини и никой няма право да посегне към тях, а всички държави-членки на ЕС имат разумно разбиране за това. Чухме как Македония къкри този уикенд и се оказа, че това не е истина. Всички спекулации относно бизнес интересите не са верни. Разбира се, както българската, така и македонската страна очакват нарастване на инвестициите и в двете страни, защото те създават работни места. Определено чрез приятелство на сто процента, грижейки се за националните интереси, можем да успеем. Очаквам, че бъдещите политики в разумни периоди извън предизборните крайности ще донесат решение, тъй като и България, и Северна Македония имат интерес да напредват чрез диалог и да създават по-добри условия за всички нас," завърши премиерът Заев.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук