Зам.-шефът на ВМРО-ДПМНЕ към Заев: Грешка е, че подписахте договор с България
Александър Николовски, депутат и заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ, в парламентарно питане към Зоран Заев заяви, че правителството е допуснало грешка, подписвайки споразумение с България, че историята решава бъдещето на Македония, и по този начин историческата комисия дава възможност на всеки български премиер, когато иска, да блокира Македония, цитират думите му скопското електронно издание "Курир" и Агенция […]

Александър Николовски, депутат и заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ, в парламентарно питане към Зоран Заев заяви, че правителството е допуснало грешка, подписвайки споразумение с България, че историята решава бъдещето на Македония, и по този начин историческата комисия дава възможност на всеки български премиер, когато иска, да блокира Македония, цитират думите му скопското електронно издание "Курир" и Агенция "Фокус".

„Мисля, че е огромна грешка, споразумение, от което пряко зависи европейската перспектива на Македония да постави историческа комисия по този начин, който дава коз в ръката не само на Борисов, но и на всеки бъдещ български премиер да блокира Македония, както ние сме блокирани в момента и те могат да имат законно право да излязат с договора в ръка и да кажат, че комисиите не напредват в работата си, тъй като двете страни са се договорили да имат такава историческа комисия. Абсолютна грешка е и е недопустимо на Балканите да се допуска такава грешка, т.е. да се постави историческа комисия в споразумение, от което ще зависи европейското бъдеще на Македония", подчерта Николовски.

Той подчерта, че е добре да се постигнат споразумения, но е много важно какви споразумения се постигат, т.е. тези споразумения не трябва да бъдат на всяка цена, те трябва да са в интерес на Македония и за съжаление няколко разпоредби в това споразумение не са.

„Македонският народ е изправен пред невъзможна мисия, или да бъде обезобразен в национален план, или да приеме нещо, което не е вярно или да не напредва към Европейския съюз. В това отношение не мога да се съглася, че Македония и България имат обща история, формулировката на споразумението е точна и не съм съгласен с него, което казва, че има обща държава между двете страни и техните народи. "Не е написано от двете нации, не е написано кои нации, което отваря голямо пространство в преамбюла за манипулации от българска страна, особено в условия, когато те са в ЕС, а ние отвън, те имат повече власт да създават проблеми и да не губят нищо, а може само да спечелят", каза Николовски.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук