Заев за България през Втората световна война: Не може да наречете цял народ „фашисти“
Кой е патриот и кой е квазипатриот? Какви са били българите през Втората световна война, окупатори или администратори? Това са само част от въпросите, които бяха обсъдени на последното заседание на парламента в Република Северна Македония за тази година. Дебатът за спора с България, за който пренията продължават с месеци, зае централно място. Депутатите от […]

Кой е патриот и кой е квазипатриот? Какви са били българите през Втората световна война, окупатори или администратори?

Това са само част от въпросите, които бяха обсъдени на последното заседание на парламента в Република Северна Македония за тази година.

Дебатът за спора с България, за който пренията продължават с месеци, зае централно място.

Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ зададоха въпроси, а премиерът Зоран Заев им отговори.

Това беше първата конфронтация на депутатите с правителството, чрез парламентарни въпроси, след предсрочните парламентарни избори, проведени на 15 юли, пише македонската редакция на "Дойче веле", цитирана от Агенция "Фокус".

Мизрахи и нейните семейни снимки

На парламентарната трибуна се появиха снимки на "македонски национални герои" като Мирче Ацев, Страшо Пинджур, Мучето, както и близки роднини на депутата от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи, която твърди, че семейството ѝ е било жертва на българския фашистки окупатор. Мизрахи, разказвайки подробности от историята, свързана с нейните предци, помоли премиера Заев да уточни дали България е администратор или окупатор.

"Г-н Заев, все още ли стоите на позицията, че България по време на Втората световна война е била администратор на Македония, а не фашистки окупатор, защото семейството ми не е било унищожено с писалка. Все още ли сте на мнение, че българските армии са освободили Крива паланка, Куманово и Скопие? Знаете ли, че с изявлението, че Петрич и Струмица говорят един и същ език, независимо дали е български или македонски, вие сте в унисон с политиките на източната ни съседка, които отричат съществуването на македонския език и го принизяват като диалектна норма на българския език ?", попита Мизрахи.

Тя показа снимки на членове на семейството си, които, по думите ѝ, били натоварени във влак от българския фашистки окупатор по време на Втората световна война, отведени в лагера Треблинка и убити там, оставяйки жив само дядо ѝ.

Героите бяха убити от фашисти, а не от цели народи

Премиерът отговори, че България не е администратор в Македония, тя е окупатор поради решението на тогавашното правителство и администрация в София, но това „не ни дава право да възпитаваме враждебни чувства към целия български народ и българската държава. Фашисти са убили всички, за които говорите, но не можете да наричате цял народ фашисти", добави той.

Според него въпросът е дали сега трябва да говорим с разказ, който ще навреди на съседите.

"Мога да бъда квазипатриот 10 пъти по-голям от теб, удряйки се в гърдите си с предварително уговорени дискусии, но моите хора трябва да седят в балканското сиво, докато всички други нации продължават напред. Трябва да говорим на европейски език. Но това не означава, че се отказваме от миналото", каза Заев.

Премиерът е категоричен, че фашизмът е характеристика на индивида, а не на цели нации. Нашите хора, казва той, не трябва да забравят или да простят, но трябва да изградим бъдещето.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук