Проф. Христов Тасков: Колективен имунитет около септември, но при 60-70% ваксинирани
”Колективен имунитет ще има, когато се ваксинира около 60-70% от населението, но тук трябва да включим и тези, които са преболедували.” Това заяви бившият директор на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Христо Тасков. "Очаквам това да се случи около септември догодина", посочи проф. Тасков. И добави, че няма смисъл от ваксинация, ако заболяването […]

”Колективен имунитет ще има, когато се ваксинира около 60-70% от населението, но тук трябва да включим и тези, които са преболедували.” Това заяви бившият директор на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Христо Тасков.
"Очаквам това да се случи около септември догодина", посочи проф. Тасков. И добави, че няма смисъл от ваксинация, ако заболяването е преболедувано скоро.

"Затова трябва да има готовност и прекаралите Ковид-19 да се ваксинират, а това трябва да се случи към лятото-есента", каза още проф. Тасков пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че се надява ваксината да има дълготраен успех.

"Безсимптомно прекаралите вируса спокойно могат да бъдат ваксинирани. Те образуват много малко антитела за кратко време", подчерта той и допълни, че единствените противопоказания са за хората с тежка алергия.


"И те могат да бъдат ваксинирани, но при специални условия. При онкоболните може да очакваме по-слаб имунен отговор, ако са на такова лечение, което потиска имунната система", обясни проф. Тасков.

По думите му ваксината съдържа частица от вируса - РНК, увита в мастни капчици, която кара клетките да образуват шипче и след него да се образуват антитела: "самият организъм си образува сам този антиген".

"2-3 седмици след втората ваксина ще се изградят антитела. Ако човек се имунизира сега, след 2-3 месеца ще има антителата. Все още обаче не се знае дали ще се наложи повтаряне на имунизацията", каза събеседникът.

Проф. Тасков посочи още, че той вече е заявил своето желание да се ваксинира и не се притеснява от нищо: "Дълбоко съм убеден, че това е една ефикасна ваксина - по-добра от тези, които са ни поставяли преди".

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук