Проф. Румен Гечев: Борисов е един страхлив политик
„Битката на ГЕРБ за оставане на власт е жестока, защото те придобиха изключително висока производителност в усвояването на европейските средства и то насочвайки ги към сектори, където могат да е се откраднат най-много пари“.Това заяви народният представител от БСП Румен Гечев пред "Факти" като добави, че тези пари се ползват и за лични цели, и […]

„Битката на ГЕРБ за оставане на власт е жестока, защото те придобиха изключително висока производителност в усвояването на европейските средства и то насочвайки ги към сектори, където могат да е се откраднат най-много пари“.

Това заяви народният представител от БСП Румен Гечев пред "Факти" като добави, че тези пари се ползват и за лични цели, и за купуване на избори.


Той уточни, че санирането е едно от перата, в които се краде най-много, а при строителството на магистрали се стига до 60% грабеж от сумите, които се изразходват.
„ЕС има критерии за парите, които са за възстановяването на България. Ние от БСП многократно поставяме въпроса за липсата на готови програми, с които да кандидатстваме“, алармира социалиста като обясни, че парите не са осигурени предварителни, а те са потенциални, поради което трябва да покажем в Брюксел, че имаме конкретни програми за реализация.


„Откъде накъде парламентът ще решава какви ваксини ще употребяваме, това не се прави никъде в Европа“, попита професор Гечев като добави, че това се прави, за да си измият ръцете. „Притеснителното при производителите е, че поискаха от ЕК да не носят отговорност при евентуални последици, а сега принудиха и част от управляващите да им потвърдят конкретни ваксини, така че ако има претенции и съдебни процедури, правителството ще си измие ръцете, а отговорността е към колективен орган, което означава, че няма отговорност“, възмутено заяви депутатът от БСП.


Социалистът прикани гражданите непременно да потърсят съдебна отговорност, ако смятат, че здравната система е неглижирала своята отговорност. „Не може родилки да обикалят болниците с часове, а българските граждани да умират като кучета пред стълбите им. Ситуацията с Ковид-19 само ускори агонията на здравната ни система и я показа в най-уродливата и форма“, констатира Румен Гечев, който не отрича, че имаме чудесни лекари, но въпреки това здравната ни система е напълно объркана. Тя се намира в най-лошо състояние, поради което в здравеопазването трябва да настъпят дълбоки промени, свързани с организацията на процеса, със заплащането на услугите, и с достъпа на българските граждани до медицински грижи.


„Борисов е един страхлив политик. Той умишлено отстрани и бракува тръбата между Турция и Сърбия, тъй като се притеснява от натиска на американското правителство, което се засилва срещу Северен поток. Също така американците заявиха, че ще направят всичко възможно да спрат Балканския поток“, обясни проф. Гечев като заяви вместо да се скатава г-н Борисов, трябва да излезе и да каже, че имаме национални български интереси, които трябва да се уважават. Социалистът определи поведението на премиера като недостойно.
По думите на депутата от БСП, ГЕРБ се задържаха във властта поради два фактора: „Първо, това са финансовите потоци от Европейския съюз и второ, правителството на Борисов ни вкарва в заеми от 30 млрд. лв. Това е правителството, което се къта във вътрешни и външни заеми, но тези пари не са подарък, и ще се плащат от нашите деца.“
Проф. Гечев коментира и икономическите мерки на правителството: „Когато се обсъждаше мярката 60/40, ние казахме, че тя няма да сработи, и наистина така стана. Официалните данни са, че само 10% от заделените пари са усвоени от българските фирми. Българската държава не направи нищо за онези отрасли, върху които се крепи икономиката ни: високотехнологични отрасли, икономика, производство на медицински апаратури“, заяви професорът като определи политиката на това правителство като: “Дайте да лъжем, да обещаваме, да се докопаме някакси до изборите“.
„Големият въпрос пред българския избирател и дали ще оставим г-н Борисов на власт. Крайно време е да слезе от властта и да му се потърси отговорност по дни, часове и секунди“, заключи Румен Гечев.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:
https://bsp.bg/news/view/19109-prof__rumen_gechev_bsp__borisov_e_edin_strahliv_politik.html

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук