Проф. Мариана Мурджева: Поне 1000 души трябва да участват в изследване на ефективността на ваксината
Една от основните задачи за оценка на ефективността на ваксината е насочена към установяване на точния имунен отговор. Изследването може да се направи от кръвна проба – изследва се наличието на специфични антитела, които неутрализират вируса, както и образуването на специфични клетки, които разпознават вируса и му противодействат. Трябва да бъдат обхванати поне около 1000 […]

Една от основните задачи за оценка на ефективността на ваксината е насочена към установяване на точния имунен отговор. Изследването може да се направи от кръвна проба – изследва се наличието на специфични антитела, които неутрализират вируса, както и образуването на специфични клетки, които разпознават вируса и му противодействат. Трябва да бъдат обхванати поне около 1000 души.

Това заяви проф. Мариана Мурджева, член на Националния ваксинационен щаб в ефира на Нова телевизия.

Задължително изследвани трябва да бъдат хора, приели две дози ваксина. Изследвания се планира да се правят на 2-рия месец след ваксинация, на 6-тия, след година и след 2 години, обясни проф. Мурджева.

Тя потвърди, че след 20-тия ден от поставянето на втората ваксина имунният отговор достига до високо ниво – т.е. достатъчно високо ниво на антитела и Т-клетки.

"Първата ваксинация не осигурява толкова мощен имунен отговор, както след втората ваксинация. Препоръчително е сега ваксинираните медици да спазват протоколите за безопасност и да знаят, че не са защитени. На 21-вия ден след първата ваксина се слага втората, няколко дни закъснение при поставянето на втората ваксина", заяви професорът.

По думите на Мурджева, която се е ваксинирала, не е почувствала нищо, освен "лек натиск" на мястото на убождането.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук