Николова: С яке, качулка и маска бях таен клиент във Велинград. Бизнесът не си позволява нарушения
Най-важно е да запазим живота на хората. 22 ч. е крайният час, до който могат да работят ресторантите в хотелите към момента. Очакваме да има още резервации. В Боровец, Банско и Пампорово вече има туристи. Очакваме още резервации. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Ще обсъдя с премиера и Националния оперативен щаб […]

Най-важно е да запазим живота на хората. 22 ч. е крайният час, до който могат да работят ресторантите в хотелите към момента. Очакваме да има още резервации. В Боровец, Банско и Пампорово вече има туристи. Очакваме още резервации. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Ще обсъдя с премиера и Националния оперативен щаб предложението ресторантите да могат да работят до 00.30 часа на Нова година, съобщи тя. 


„Най-важно в тази ситуация е да опазим живота и здравето на хората и да осигурим едно спокойствие на туристите. Не без значение обстоятелството, че Щабът прие да има лимитиран час за ресторантите – 22.00 часа. Това е крайният час, в който могат да работят на този етап ресторантите при 50% от капацитета. Резервациите в СПА и зимните курорти е на 30%, но очакваме и в последната минута да има допълнителни резервации, тъй като и времето го позволява“, заяви тя.

„Вчера направих инспекция на Боровоец. Високо на Ястребец имаше сняг и имаше туристи, на Пампорово и Банско - също. Ще очакваме резервации и в последния момент. Инспекциите, които имахме на място на 24 и 25 декември на място, особено в СПА курортите, ми дадоха една картина, в която видях хората спокойно да си вечерят и те приемат обстановката. Въпросите, които ми отправят за 0.00 часа на 31 декември. Като министър на туризма ще предложа да има възможност на Нова година да се позволи да се посрещне Новата година в 00.00 часа. Това е преценка на здравните власти и ако има допълнителен Оперативен щаб, ще изисквам да имаме такава дискусия“, посочи министърът.

„Ресторантите ще могат да работят на този етап до 22.00 часа. Ще обсъдя с премиера и Националния оперативен щаб предложението. Предложението на бранша е ресторантите да могат да работят поне до 00.30 часа, за да може гостите да посрещнат възможно най-нормално Нова година.

Това е и по-стерилно и хигиенично, отколкото да се разнасят бутилки по стаите. Предложението е в 00.00 часа да се посрещне Новата година и след това в 00.30 часа да приключи мероприятието. Няма да бъде допуснато струпване на хора, пак ще бъде 50% от капацитета.

Няма да се допускат програми и увеселителни тържества, които да създават рискове от формиране на групи и елиминиране на дистанцията.

Най-удобно за гостите ще бъде да посрещнат Новата година в самия ресторант, но това зависи от картината и от допълнителни обсъждания в Оперативния щаб, здравния министър и правителството. 

Към настоящия момент днес възнамерявам да обсъждаме този въпрос с тях, за да видя каква е картината. Празниците бяха до вчера и вчера беше неработен ден. Браншът изключително много настоява. Те искат повече, но ние трябва да се съобразяваме с картината, която е към момента“, допълни тя.

Марияна Николова каза още, че трябва да се спазват всички мерки. Увери, че няма да се допускат тайни купони.

"Ако има такива сигнали, те да бъдат изпращани своевременно. Бизнесът е гъвкав. В СПА пакетите има намаляване на цените. Не се допускат програми и тържества. Планинският туризъм е много полезен. Предлагат се отлични условия. Изцяло разчитаме на вътрешния туризъм", подчерта също Николова.

България разчита обаче и на туристи от съседните държави.

Ако сме дисциплинирани и спазваме мерките, считам, че плавно след средата на януари ще можем да говорим и за разхлабваме мерките, заяви вицепремиерът.

„На 24 и 25 декември нямам нито един сигнал за нарушение в бранша по отношение на спазването на противоепидемичните правила, включително предписаните правила в заповедта на министъра на здравеопазването за 50% от капацитета на ресторантите в хотелите и 22.00 часа за край на работното време.

Аз лично се уверих и дори направих няколко проверки като таен клиент във Велинград – със спортно яке и качулка, където исках да видя дали се спазват часовете. Бизнесът не си позволява нарушения. Не считам, че за някой от бранша нарушение ще бъде плюс. Един да допусне нарушение, това означава, че това ще бъде петно за целия бранш. Бях със спортно яке, качулка и маска. Проверката беше – влизам в хотела, минавам рецепцията, достъпвам ресторанта и поглеждам. Хората си вечеряха най-спокойно и най-нормално“, заяви Николова.

„За нас и всички граждани, както и за хората от бизнеса, най-важно е съзнанието. Ако ние в момента удържим и сме самодисциплинирани и спазваме трите Д-та, считам, че плавно след средата на януари ще можем да говорим и за разхлабваме мерките“, допълни тя.

Междувременно Марияна Николова каза, че е готова да се ваксинира срещу COVID-19 публично.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук