Лондон и Анкара подписват търговско споразумение
Великобритания и Турция днес трябва да подпишат споразумение за свободна търговия. Това става ден преди гласуването на търговското споразумение за отношенията след Брекзит между ЕС и Обединеното кралство. Сделката между Лондон и Анкара ще бъде първата откакто Борис Джонсън осигури търговското споразумение след Брекзит с ЕС. Предполага се, че договорът с Турция ще се основава […]

Великобритания и Турция днес трябва да подпишат споразумение за свободна търговия. Това става ден преди гласуването на търговското споразумение за отношенията след Брекзит между ЕС и Обединеното кралство.

Сделката между Лондон и Анкара ще бъде първата откакто Борис Джонсън осигури търговското споразумение след Брекзит с ЕС. Предполага се, че договорът с Турция ще се основава на вече съществуващите търговски условия между двете страни.

Министърът за международна търговия Лиз Тръс обяви по-рано, че със споразумението се цели избягване на налагането на мита и то ще даде сигурност за хиляди работни места в производствената сфера.

През 2019 година търговията между Великобритания и Турция възлизаше на 18,6 милиарда паунда. От Лондон твърдят, че това ще бъде петата по обем търговска сделка след вече договорените с Япония, Канада, Швейцария и Норвегия.

Обединеното кралство подписа споразумения за свободна търговия с 62 държави преди края на „преходния период“ за Брекзит, който изтича на 31 декември.

Междувременно тази сутрин бе съобщено, че най-твърдите брекзитиърите в Консервативната партия на Борис Джонсън са изразили готовност да подкрепят споразумението за търговските отношения с ЕС след Брекзит при гласуването му утре в Камарата на общините. Макар и да смятат, че в някои области на Брюксел са направени по-големи отстъпки, отколкото те желаят, в крайна сметка те преценяват, че е напълно защитен суверенитета на страната.

Източник БНР

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук