Лавров и Чавушоглу обсъдиха „на четири очи“ ситуацията в Карабах
В Сочи външният министър Сергей Лавров се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу "на четири очи", съобщи пресслужбата на руското външно министерство, предават EA Daily и Агенция "Фокус". Преди началото на разговорите ръководителите на външните министерства отбелязаха решаващата роля, която постоянният диалог и високото доверие между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган играят […]

В Сочи външният министър Сергей Лавров се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу "на четири очи", съобщи пресслужбата на руското външно министерство, предават EA Daily и Агенция "Фокус".

Преди началото на разговорите ръководителите на външните министерства отбелязаха решаващата роля, която постоянният диалог и високото доверие между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган играят за развитието не само на двустранните, но и на регионалните отношения. Като част от събитията, предвидени за вторник, министрите ще се подготвят за срещата на държавните глави, която ще се проведе догодина.

Приветствайки турския си колега, ръководителят на руската дипломация обяви дневния ред на срещата.

„Днес ще разгледаме състоянието на нещата в политическия диалог, в икономиката, в областта на културния и хуманитарен обмен, религиозните връзки и, разбира се, туризмът“, каза Сергей Лавров. „Имаме и много богата международна програма. Това е работата на астанинския формат по разрешаването на сирийския конфликт, взаимодействието в Либия и други части на региона на Близкия изток и въпроса за Нагорни Карабах, който сега се превърна в приоритет“.

„Преговорите ще бъдат интензивни и се надявам гостоприемният Сочи да даде възможност да се гарантира тяхната ефективност“, заключи той.

На свой ред Мевлют Чавушоглу изрази „голямо удовлетворение“ във връзка с възможността да поддържа „съществуващия тесен диалог“ с Русия.

„Разбира се, ние сме много доволни от разширяването на нашите отношения в областта на търговията, културата, туризма, енергетиката“, подчерта министърът. „Ще обсъдим възможностите за решаване на регионалните проблеми, които вече споменахте. Разбира се, нашето регионално сътрудничество допринася конкретно за решаването на тези проблеми“.

Чавушоглу е на посещение в Сочи, за да участва в осмата среща на съвместната група за стратегическо планиране, действаща при Руско-турския съвет за сътрудничество на високо равнище. Страните ще разгледат широк спектър от актуални регионални и международни проблеми, „ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, Закавказието, Централна Азия, Украйна и Черноморския регион“, заявиха от руското външно министерство по-рано.

Освен това се планира да се обсъдят въпроси, свързани с изпълнението на тристранното изявление относно Нагорни Карабах.
Фокусът на министрите на двете страни ще бъде установяването на дейностите на съвместния руско-турски център за контрол на прекратяването на огъня в зоната на конфликта в Карабах.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук