Заев: Македонският език е толкова велик, колкото е българският, френският, германският
Македонската идентичност и македонският език са толкова велики, колкото българските, германските, френските, италианските, чешките, полските - европейска ценност, която не подлежи на преговори, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев днес, цитиран от МИА. Той каза пред журналисти, че в момента не текат разговори със София заради празниците и допълни, че дейностите в рамките на […]

Македонската идентичност и македонският език са толкова велики, колкото българските, германските, френските, италианските, чешките, полските - европейска ценност, която не подлежи на преговори, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев днес, цитиран от МИА. Той каза пред журналисти, че в момента не текат разговори със София заради празниците и допълни, че дейностите в рамките на плана за действие ще продължат след тях.

"След празниците ще проведем среща за координация с министерството на външните работи и специалния пратеник Владо Бучковски да обсъдим плана за действие, който сме изготвили по предложение на външния министър Буяр Османи (....) Очакваме отговор от България след празниците и предложения от тяхна страна", каза Заев.

Според Заев би било добре за двете страни да работят по плана за действие въпреки предстоящите избори в България.
"Политическата комуникация ще продължи и аз очаквам напредък след края на изборите там, защото би било нереалистично да се очаква каквото и да било решение преди изборите", отбеляза Заев.

Той подчерта, че правителството на Северна Македония ще продължи да работи приятелски и ще изясни всичко, което България смята за незадоволително. "Ние сме готови да изясним всичко, което те смятат за незадоволително. Бихме искали да видим по-бързо реализиране на железопътната връзка на Коридор номер 8, но това не може да стане за 1-2 години. Ние използваме заеми и финансиране от ЕС и ще се опитаме да я завършим колкото се може по-скоро.

Надявам се, че България също ще започне да строи нещо, като граничния пункт Клепало или железопътната линия до границата", каза Заев.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук