Проф.Ангелов след ваксинирането: Нямам търпение да видя 70-годишния ми баща, без да се притеснявам
Здравният министър проф. Костадин Ангелов е първият българин на когото бе поставена ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер. Това се случи в болница "Света Анна" в София. Целта е да се покаже, че ваксината е безопасна. "Ваксинирам се днес, защото този свят без ваксините нямаше да е такъв, какъвто го познаваме. Вярвам, че учените са си […]

Здравният министър проф. Костадин Ангелов е първият българин на когото бе поставена ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер. Това се случи в болница "Света Анна" в София.

Целта е да се покаже, че ваксината е безопасна.

"Ваксинирам се днес, защото този свят без ваксините нямаше да е такъв, какъвто го познаваме. Вярвам, че учените са си свършили работата. Вярвам, че скоро ще надделеем над COVID-19. Нямам търпение да се срещна със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам", това заяви проф. Ангелов веднага след поставянето на ваксината.

В "Св. Анна" са доставени 100 дози от ваксината, каза директорът на лечебното заведение Славчо Близнаков. След всяка ваксинация пациентът ще бъде наблюдаван от лекар в рамките на 15-30 минути, обясни той.

"Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всички усилия на всички учени по света бяха обединени, за да може това, което днес стартирахме в нашата страна, да даде своя резултат", каза той. "Дадоха ми документ. Трябва да се ваксинирам отново на 18 януари", обясни той.

"След втората ваксинация и изработването на антителата не е логично той да може да се зарази или да е носител на вируса. Антителата веднага ще унищожат вируса, ако попадне в тялото му. Това е по медицинската част на нещата", каза той.

Ангелов бе запитан и защо ваксините бяха превозвани с бус на фирмата за колбаси "Леки": "Видях какво става в социалните мрежи. За мен търсенето на акцент в тази посока не е приемливо, защото България не е единствената държава, където се случва транспортиране с частни логистични компании", поде той.

И даде примери за твърдението си: "В САЩ частна компания, специализирана в транспорта на храни и по-специално в транспорта на риба тон, помага на правителството.

В Каната пък частна логистична компания, която транспортира сладолед, помага за ваксините", каза той.

"Очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката такава, каквато е неопбходима и за в бъдеще, за да може да се справим успешно в борбата срещу К-19", заяви Ангелов.

"В договора, който имаме с фирмата доставчик, ваксината трябваше да дойде с техни логистични камиони. Изключение прави тази първа доставка, която е символична, която дойде с един единствен камион и то в една точка", добави той.

"Ние поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ-та в страната, трябваше бързо да създадем логистика това да се случи. Обърнахме се към логистични компании за помощ и вчера тази компания пожела да помогне", каза той. "Тя подсигурява нормален температурен режим, който да бъде проследен през целия път. В бусовете има термограф. Този режим все пак на ваксиниране не беше необходим, защото ваксините бяха в чанти със сух лед, който осигурява необходимата температура на пренасяне. Освен това, тези ваксини се слагат в хладилници с нормален температурен режим от 2 до 8 градуса", заяви Ангелов.

"Хладилниците от -70 градуса ще използват при следващи доставки", подчерта здравният министър. „Считам, че не опаковката е важна, а съдържанието. За нас беше изключително важно да изпълним обещанието си да осигурим ваксина до всички РЗИ в страната. Хуморът в тази ситуация считам за неуместен – световна пандемия е, криза е и всяка една помощ е полезна", каза той.

По думите му не е необходимо да се прави бърз тест преди поставянето на ваксината. „Прави се клиничен преглед и лекарят, който поставя имунизацията, преценява дали пациентът е годен за нея“, заяви Ангелов.

С това официално започна кампанията по ваксинирането у нас срещу коронавирус в България.

Първите градове, където това се случва са: София, Пловдив и Бургас. 

 

България и още 18 държави от Европейския съюз започват Covid имунизация на населението си днес.

Унгария започна да ваксинира медицинските работници ден преди планираното за днес начало на кампанията в Евросъюза, Словакия също обяви, че е вече е започнала ваксинацииите с препарата на "Пфайзер" "Бионтех".

В Германия първият ваксиниран беше 101-годишна обитателка на дом за възрастни хора в провинция Саксония-Анхалт.

Утре, 28 декември, ще бъдат поставени първите ваксини в Белгия, Люксембург и Латвия, а на 30 декември - в Ирландия. Нидерландия реши да насрочи ваксинацията за първата седмица на 2021 г.

Всяка страна е получила еднаква първа партида от ваксините.

Навсякъде приоритетните групи, като цяло, са едни и същи - обитателите на домовете за възрастни хора и медицинския персонал. По-широка доброволна ваксинация в страните от Европейския съюз не се очаква да започне преди април догодина.

Основният център на производство на ваксината на "Пфайзер" в Европа в момента е фармацевтичният завод на компанията в Белгия. Засега Европейската комисия е сключила шест договора:с "Пфайзер" и "Бионтех", "Астра Зенека", "Санофи"-"Глаксо-Смит-Клайн", "Джонсън и Джонсън", "Кюрвак" и "Модерна".

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен посочи във видеообръщение, че обявените дни на ваксинацията са исторически момент, който показва единството, солидарността и силата на Съюза.

Същевременно създателят на първата одобрена в света ваксина срещу коронавируса професор Угур Шахин заяви, че компанията "Бионтех" планира да започне производство на ваксината в Турция.

Германският учен заяви това в интервю пред турски телевизионен канал. Професор Шахин и съпругата му са потомци на турски емигранти в Германия, припомня БНР.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук