Зеленски признава, че страната му не може да се откаже от Минските споразумения
Украинският президент Владимир Зеленски заяви в интервю за киевското списание "Фокус, че би искал да се оттегли от Минските споразумения, но това не е толкова лесно, цитира думите му РИА Новости."Както казах на един от брифингите, мисля, че не можем просто да се оттеглим от Минските споразумения. Защото европейците могат да отменят санкции срещу Русия и […]

Украинският президент Владимир Зеленски заяви в интервю за киевското списание "Фокус, че би искал да се оттегли от Минските споразумения, но това не е толкова лесно, цитира думите му РИА Новости.

"Както казах на един от брифингите, мисля, че не можем просто да се оттеглим от Минските споразумения. Защото европейците могат да отменят санкции срещу Русия и представители на непризнатите републики, но аз лично бих излязъл “, каза той.

Според него никой не иска да сложи край на войната в Донбас, „с изключение на Украйна и европейските партньори“.

Споразуменията от Минск за разрешаване на ситуацията в Източна Украйна предвиждат прекратяване на огъня, изтегляне на тежки оръжия от линията на контакт, както и конституционна реформа, чиито основни елементи трябва да бъдат децентрализацията и приемането на закон за специалния статут на Донбас. Този план обаче все още не е изпълнен, тъй като украинските политици непрекъснато отлагат изпълнението му и дори декларират, че той е само консултативен, а не задължителен.

Позицията на Русия е, че няма алтернатива на Минските споразумения. Президентът Владимир Путин отбеляза, че този документ, подписан, между другото, от представители на Киев, Донецк и Луганск, е потвърден със съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН и е придобил силата на международното право, поради което не би било възможно да бъде преразглеждан едностранно.

Източник: Фокус

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук